By Chef Bob Gulai Minang Betis Kambing Australia

  • Prep 0Min
  • Cook 1Hr, 15Min
  • Style
  • Meat
  • Cut
  • Serves 3

Resipi Istimewa Chef Bob Ramadan & Raya: Gulai Minang Betis Kambing Australia

Ingredients

  • 3 ketul Betis Kambing Australia (keseluruhan)
  • 2 liter Air
  • 2 liter Stok kambing (daripada rebusan betis kambing)
  • 3 sudu besar Minyak masak
  • 5 g Gula
  • Garam secukup rasa

Ingredients A:

  • 50 g Bawang putih
  • 30 g Halia
  • 150 g Cili merah segar
  • 230 g Bawang merah
  • 40 g Cili padi
  • 40 g Kunyit hidup

Ingredients B:

  • 70 g Lengkuas (diketuk)
  • 1 helai Daun kunyit
  • 3 batang Serai (diketuk)
  • 5 helai Daun salam
  • 5 helai Daun limau purut
  • 2 keping Asam gelugur kering
  • 5 g Santan

Preparation

  1. Masak tulang rusuk kambing (lamb shanks) dalam periuk tekanan yang diisi dengan 2 liter air selama 45 minit. Asingkan daging daripada kuah rebusan dan ketepikan.

  2. Sementara itu, kisar Bahan A bersama sedikit air sehingga halus.

  3. Dalam periuk besar, panaskan minyak masak dan masukkan Bahan A. Tumis sehingga naik bau.

  4. Kemudian masukkan Bahan B satu persatu, kacau sekali-sekala selama 8–10 minit.

  5. Masukkan kuah rebusan kambing sedikit demi sedikit dan kacau selama 2 minit, kemudian masukkan tulang rusuk kambing yang telah dimasak terlebih dahulu. Kacau hingga sebati.

  6. Masak selama 5 minit dan perasakan dengan garam dan gula.

  7. Sedia untuk dihidang.

Kunjungi Istimewa Ramadan & Raya 2024 untuk lebih banyak hidangan lazat dan pengalaman menarik!