Resipi Istimewa Chef Bob Ramadan & Raya: Gulai Minang Betis Kambing Australia
Ingredients A:
Ingredients B:
Masak tulang rusuk kambing (lamb shanks) dalam periuk tekanan yang diisi dengan 2 liter air selama 45 minit. Asingkan daging daripada kuah rebusan dan ketepikan.
Sementara itu, kisar Bahan A bersama sedikit air sehingga halus.
Dalam periuk besar, panaskan minyak masak dan masukkan Bahan A. Tumis sehingga naik bau.
Kemudian masukkan Bahan B satu persatu, kacau sekali-sekala selama 8–10 minit.
Masukkan kuah rebusan kambing sedikit demi sedikit dan kacau selama 2 minit, kemudian masukkan tulang rusuk kambing yang telah dimasak terlebih dahulu. Kacau hingga sebati.
Masak selama 5 minit dan perasakan dengan garam dan gula.
Sedia untuk dihidang.
Kunjungi Istimewa Ramadan & Raya 2024 untuk lebih banyak hidangan lazat dan pengalaman menarik!