Resipi Ramadan dan Raya oleh Chef Ridzwan Rasit: Rendang Tok Gaya Perak dengan Daging Lembu Australia
Bahan Rempah
Ramuan Rahsia
Perasa
Hiasan
Kisar semua bahan rempah dalam pemproses makanan sehingga menjadi pes yang halus.
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis rempah kering (bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, dan bunga lawang) serta daun kunyit selama 1–2 minit sehingga minyak naik bau. Masukkan bahan rempah yang telah dikisar dan tumis atas api sederhana selama 8–10 minit.
Masukkan kiub daging ke dalam pes rempah dan goreng selama 1–2 minit sehingga daging berubah warna dan sedikit keperangan.
Seterusnya, masukkan santan, air dan serai. Masak sehingga daging empuk dan kuah menjadi pekat.
Masukkan kelapa parut kering yang telah disangai, kemudian perasakan dengan garam dan gula perang secukup rasa.
Hidangkan bersama lemang dan ketupat palas, dan hiaskan dengan daun limau purut yang dihiris halus serta satu sudu besar kelapa parut kering yang telah disangai.
Kunjungi Ramadan and Raya Specials 2024 untuk lebih banyak hidangan lazat dan pengalaman menarik!