Hot Pot
ITEM A
ITEM B (SOS ASAS)
Dalam kuali yang sangat panas, layurkan kambing sehingga berwarna keperangan, masukkan air dan perut kambing dan biarkan ia mendidih. Tapis airnya dan ketepikan.
Goreng tauhu kering, bilas tauhu kering dengan air untuk menghilangkan minyak.
Panaskan kuali dan masukkan minyak. Bila kuali sudah sedikit berasap, masukkan bawang putih, bawang dan halia. Tumis hingga berwarna keemasan. Kemudian masukkan item A dan diikuti dengan lobak merah, daun bawang (bahagian putih), saderi dan bawang. Akhir sekali masukkan kambing & perut kambing.
Dalam mangkuk campurkan semua item B (sos kuah). Kacau dengan sebati dan masukkan ke dalam kambing. Kacau sehingga sebati dengan kambing.
Masukkan 1.2L air dan biarkan mendidih.
Pindahkan kambing ke dalam claypot dan rebus perlahan selama 30 min.
Masukkan cendawan morel & sengkuang cina & perasakan dengan garam dan lada sulah teruskan mereneh selama 35 min lagi tambahkan 1 cawan air (JIKA perlu).
Akhir sekali masukkan ½ cawan air, ½ cawan wain Cina, daun bawang hijau (bahagian daun) dan tauhu kering goreng. Biarkan mendidih selama 7 min lagi atau sehingga pekat kuahnya.