CHEF WANG HSIN YEOW Resipi Kambing Claypot Style Asia Dengan Cendawan Morel

  • Prep 5Min
  • Cook 35Min
  • Style
  • Meat
  • Cut
  • Serves 5

Hot Pot

Ingredients

  • 1.6kg Perut Kambing Australia bersama tulang, dipotong saiz besar
  • 50g Perut Kambing Australia
  • 60g Tauhu Kering
  • 6 biji cendawan Morel, rendam & basuh
  • 150g (15keping) Sengkuang cina
  • 80g Bawang
  • 50g Saderi
  • 50g Daun bawang (bahagian putih)
  • 100g Lobak merah, kiub
  • 30g Bawang putih, satu labu
  • 40g Hirisan halia
  • ½ cawan Wain Cina
  • 1.3l Air
  • Daun bawang (bahagian daun)
  • Garam & Lada putih secukup rasa

ITEM A

  • 2 batang Kayu manis
  • 6 biji Bunga lawang
  • 2 helai Daun salam
  • 5g Kulit Oren Kering, Rendam dalam air selama 10 min

ITEM B (SOS ASAS)

  • 3sdb pes Chu Hao
  • 3sdb Dadih kacang merah yang ditapai
  • 2sdb Dadih kacang putih yang ditapai
  • 2sdb Sos tiram
  • 1sdb Sos soya
  • ½ sdb Sos soya pekat
  • 3sdb Mentega kacang
  • 50g Gula kelapa / Gula batu
  • 2sdk Serbuk stok ayam
  • ½ cawan Air

Preparation

  1. Dalam kuali yang sangat panas, layurkan kambing sehingga berwarna keperangan, masukkan air dan perut kambing dan biarkan ia mendidih. Tapis airnya dan ketepikan.

  2. Goreng tauhu kering, bilas tauhu kering dengan air untuk menghilangkan minyak.

  3. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Bila kuali sudah sedikit berasap, masukkan bawang putih, bawang dan halia. Tumis hingga berwarna keemasan. Kemudian masukkan item A dan diikuti dengan lobak merah, daun bawang (bahagian putih), saderi dan bawang. Akhir sekali masukkan kambing & perut kambing.

  4. Dalam mangkuk campurkan semua item B (sos kuah). Kacau dengan sebati dan masukkan ke dalam kambing. Kacau sehingga sebati dengan kambing.

  5. Masukkan 1.2L air dan biarkan mendidih.

  6. Pindahkan kambing ke dalam claypot dan rebus perlahan selama 30 min.

  7. Masukkan cendawan morel & sengkuang cina & perasakan dengan garam dan lada sulah teruskan mereneh selama 35 min lagi tambahkan 1 cawan air (JIKA perlu).

  8. Akhir sekali masukkan ½ cawan air, ½ cawan wain Cina, daun bawang hijau (bahagian daun) dan tauhu kering goreng. Biarkan mendidih selama 7 min lagi atau sehingga pekat kuahnya.